België grootschalig aangevallen op 10 April 1944
In de maanden maart en april van het jaar 1944 kregen de Amerikaanse bommenwerpers meer en meer Belgische doelen in het vizier. Deze bombardementen pasten in het kader van de voorbereidingen op de geallieerde landingen in Normandië op 6 juni 1944 (D-Day).
8 april 1944 Amerikaanse bombardementen
Reeds op 8 april 1944 vielen 196 Amerikaanse B-26 bommenwerpers van IX Bomber Command het vliegveld van Koksijde nabij Nieuwpoort en het spoorrangeerterrein te Hasselt aan. Bovendien werden die dag 32 P-47 jachtbommenwerpers op pad gestuurd om doelen rondom Hasselt aan te vallen.
De grote bombardementen
Op 10 april 1944 vlogen 214 Amerikaanse B-17 bommenwerpers van de 1st Bombardment Division naar Brussel en Evere. Daar werden vliegtuigfabrieken en assemblage, de fabriek waar de losse onderdelen samengevoegd werden tot vliegtuigen, aangevallen. Bovendien werden ook de vliegvelden Brussel-Melsbroek en Brussel-Evere aangevallen. Van het bombardement op Brussel werd onderstaande Strike-photo genomen. Daarnaast hadden 143 B-17 bommenwerpers van de 3rd Bombardment Division die dag de Duitse vliegvelden bij Beaumont-sur-Oise in Frankrijk op hun lijst staan. Echter doordat deze groep bommenwerpers deze doelen niet konden vinden, werden de Duitse vliegvelden Diest-Schaffen en Maldegem in België als alternatieve doelwitten aangevallen.
– Tekst gaat verder na de afbeelding –
Boven: Strike-photo van de net ingeslagen vliegtuigbommen te Brussel, afgeworpen door B-17’s van de Amerikaanse luchtmacht.
Middag
Het was nog niet klaar die dag voor onze Zuiderburen. In de namiddag vielen 267 B-26 en A-20 bommenwerpers van IX Bomber Command diverse doelwitten in België aan, waaronder kustverdedigingen, Vergeltungswaffen-lanceerplaatsen, rangeerterreinen en vliegvelden bij Charleroi-Montignies, Koksijde, Namur en Nieuwpoort.
Avond
De Belgische bevolking was nog niet klaar met de zware beproevingen van paasmaandag. ’s Avonds was het namelijk de beurt aan de Britse en Canadese bommenwerpers van 6 Group van RAF Bomber Command om spoordoelen in Gent aan te vallen. Een honderdtal Halifax bommenwerpers wierp tegen 22.45 uur zo’n 1660 bommen af. Het gevolg was desastreus. De balans werd opgemaakt: er vielen onder de burgerbevolking 428 doden en 724 gewonden. 286 van de gewonden waren zwaargewond geraakt. Bovendien waren ruim 1000 woningen zwaar en ongeveer 3000 licht beschadigd. Het Merelbeekse stationsgebied was totaal vernietigd. Slechts een klein deel van de afgeworpen bommen kwam daadwerkelijk op het station van Merelbeke terecht, terwijl het overgrote deel op de woningen rondom het station terecht was gekomen, zoals te zien is op onderstaande luchtfoto.
– Tekst gaat verder na de afbeelding –
Boven: Uitsnede van een geallieerde luchtfoto gemaakt op 11 april 1944. De foto werd een dag na het zware bombardement op Gent, waarbij ruim 400 burgers om het leven kwamen, gemaakt. Bovenin op de foto is een gedeelte van het doelwit, het rangeerterrein, zichtbaar.
Neem gerust contact met ons op als u geïnteresseerd bent in onze werkzaamheden.
Foto’s: Bedrijfsarchief Bombs Away B.V.
Tekst: drs. Thierry van den Berg, Bombs Away B.V.