Wijzigingsversie CS-VROO

Er is een wijzigingsversie CS-VROO gepubliceerd door Vomes. Omdat het ook voor onze opdrachtgevers soms onduidelijk is welke wijzigingen precies zijn doorgevoerd heeft Bombs Away deze voor u uitgeschreven.

Aanleiding

In het najaar van 2021 is de consultatieversie door Vomes verstuurd. Er zijn ruim 400 inspraakreactie ingediend. De inspraakreacties op het onderdeel Vooronderzoek van het CS-VROO-01 en CS-VROO-02 zijn in de eerste helft van 2023 behandeld. In juli 2023 is in vervolg daarop door het CCvD-OO de versie 2023-01 van het CS-VROO-01 en CS-VROO-02 vastgesteld. De versie 2023-01 van CS-VROO is van kracht per 1 november 2023.

Vooronderzoek

CS-VROO-01 en 02 versie 23-01 d.d. 6 juli 2023; vervangt CS-VROO-01 en 02 21-01 d.d. 29-01-2021. Deze versie 2023-01 van het CS-VROO-01 bevat de gewijzigde eisen voor de uitvoering van het Vooronderzoek.

De eisen ter zake de Risicoanalyse zijn nog ongewijzigd ten opzichte van de versie 21-01 van het CS VROO-01. Dat geldt ook voor de deskundigheidseisen. Naar verwachting zullen deze eisen in het 4e kwartaal van 2023 worden aangepast. Er zal dan een versie 2023-02 worden gepubliceerd.

Wijzigingen

In het kort hier de wijzigingen (ten opzichte van versie CS-VROO-01 21-01 d.d. 29-01-2021):

Algemeen

  • Nieuwe term Vooronderzoek Compleet (Vooronderzoek conflictperiode en vooronderzoek Na-conflictperiode).
    • Hierdoor ook een 2 splitsing in de term onverdacht gebied: Onverdacht gebied Conflictperiode (op basis van een onderzoek Conflictperiode)  en onverdacht gebied Vooronderzoek (op basis van een Vooronderzoek Compleet).
    • Er is het afgelopen jaar heel wat commentaar geweest op de definitie van verdacht gebied. Vomes heeft het volgende besloten: “Naar aanleiding van de vele inspraakreacties heeft de Werkgroep en het CCvD-OO zich gebogen over de wijzigingsvoorstellen ter zake de definities van onder meer ‘verdacht gebied’. Besloten is deze wijzigingsvoorstellen niet door te voeren. In plaats daarvan zijn de bestaande definities aangescherpt en verduidelijkt. In figuur 2.1 van CS-VROO-01 is een schematische weergave van het definitiekader opgenomen.”

De definitie verdacht gebied is nu ook in 2-en gesplitst: Verdacht gebied Conflictperiode en Verdacht gebied Vooronderzoek Compleet (al dan niet met een onverdachte bovenlaag vanwege bodemingrepen na-Conflictperiode).

  • Op pagina 13 en 14, figuur 2.1.1 is een schematische weergave opgenomen ter verduidelijking van de onderdelen van het Vooronderzoek ontplofbare oorlogsresten en de bijbehorende onderzoeksuitkomsten en onderzoeksresultaten.
  • Indien er sprake is van de afbakening van een verdacht gebied in de openbare ruimte, moet hiervan een melding worden gemaakt bij de gemeente waarbinnen dit gebied is gelegen.
  • Er zijn heel wat kleine tekstuele wijzigingen (bijvoorbeeld woorden als uitgangspunten zijn vervangen door het woord eisen) en verduidelijkingen opgenomen in de nieuwe versie. Hier zal verder niet op ingaan omdat Bombs Away al volgens deze nieuwe “interpretatie” werkt. Een voorbeeld: In de oude versie stond dat er moest worden nagaan of er al onderzoeken OO beschikbaar waren en moest beschrijven op welke wijze de informatie uit deze onderzoeken zijn betrokken bij het vooronderzoek. In de nieuwe versie staat nog steeds dat er moet worden nagegaan of er al onderzoeken beschikbaar zijn, en indien deze er zijn moeten deze worden betrokken bij het onderhavig onderzoek.

Vooronderzoek (Na-) Conflictperiode

  • Bij het vaststellen van de verticale afbakening van het verdachte gebied dient tevens rekening te worden gehouden met de verschijningsvorm.
  • Er staat scherper geschreven dat als niet wordt voldaan aan de eisen voor het trekken van conclusies, er geen verdacht gebied wordt vastgesteld en afgebakend. Tevens dient de afbakening zowel in NAP, huidig maaiveld (indien mogelijk) en de diepte ten opzichte van de maaiveldhoogte(n) ten tijde van de conflictperiode worden uitgedrukt.
  • Nieuw uitgangspunt bij de horizontale afbakening: de nauwkeurigheid van de locatieverwijzing moet in verhouding zijn met de afbakeningsafstand van het verdachte gebied in relatie tot de specifieke gebeurtenis.
  • Er dient een samenvatting worden opgenomen van de eerder uitgevoerd vooronderzoeken in het onderzoeksgebied en een beschrijving van de wijze waarop deze informatie is betrokken bij het onderzoek en, indien de conclusies ter zake de afbakening van het verdachte gebied afwijken, de reden van de afwijking.
  • De zoektermen die zijn gehanteerd bij het inventariseren van relevante stukken binnen de archieven dienen te worden vermeld in de rapportage.
  • De CS-VROO-02 stelt van veelvoorkomende oorlogshandelingen/indicaties verschillende, mogelijk relevante, onderzoeksvragen. De antwoorden hierop worden onderbouwd met duidelijke en herleidbare verwijzingen naar de gebruikte bronnen en databases van ingezette middelen.

Vooronderzoek Na-Conflictperiode

  • Opgenomen in de CS-VROO-1 is dat het certificatieschema heeft geen betrekking op onderzoek naar de vraag of er in de na-Conflictperiode mogelijk grond met daarin ontplofbare oorlogsresten in het onderzoeksgebied is aangevoerd / toegepast. NOOT: Hier wil Bombs Away met klem van afwijken. Indien er aanwijzingen zijn dat er grond is aangevoerd / toegepast zal Bombs Away hier een onderzoeksinspanning voor leveren om te achterhalen of de aangevoerde grond uit een conflictgebied afkomstig is.

GIS, Luchtfoto’s en de Bodembelastingkaart OO

  • Op de Bodembelastingkaart wordt aangegeven op welk type onderzoek de kaart betrekking heeft (Conflictperiode, Na-conflictperiode of Compleet).
  • Nieuw opgenomen is de verplichting dat er minimaal 4 referentiepunten moeten worden gebruikt om een kaart te positioneren. Referentiepunten zijn vaste, duidelijk herkenbare objecten/punten op de te positioneren kaart en huidige topografie zodat deze met een minimale afwijking op elkaar kunnen worden geprojecteerd. Hier was eerder geen eis over opgenomen.
  • Er zijn eisen opgenomen over de selectie van luchtfoto’s. Er dient te worden gezocht naar luchtfoto’s die zowel kort voor als vlak na relevante oorlogshandelingen genomen zijn. Daarbij gelden de volgende eisen:
    • Dekking: de luchtfoto’s moeten het onderzoeksgebied of locatie waar de oorlogshandeling heeft plaatsgevonden geheel of gedeeltelijk afdekken.
    • Kwaliteit: de luchtfoto moet voor een gedegen interpretatie van een zo hoog mogelijke kwaliteit zijn in relatie tot de oorlogshandeling.
  • Bij het georefereren van meerdere luchtfoto’s wordt gestart met het georefereren van de luchtfoto waarvoor over het gehele beeld referentiepunten beschikbaar zijn op de huidige ondergrond, waardoor het mogelijk is om de overige luchtfoto’s te georeferen.
  • De interpretatie vindt plaats met behulp van fotogrammetriesoftware. Dit wordt gerapporteerd, waarbij wordt aangegeven of de beoordeling heeft plaatsgevonden met behulp van 3D fotogrammetriesoftware en/of 3D apparatuur.
  • Het beeldmateriaal (afbeeldingen, luchtfoto’s etc.) wordt dusdanig geoptimaliseerd dat de scherpte en contrast van de afbeelding geschikt zijn voor het doel waarvoor het wordt gebruikt.
  • De twee deskundigen dienen eerst onafhankelijk van elkaar de luchtfoto interpretatie uit te voeren, hierna worden de beiden uitkomsten geëvalueerd en komen op basis daarvan tot een definitieve interpretatie.
  • Op de BB-kaart dient zowel de horizontale als verticale afbakening te worden weergegeven.

Conclusie

Het merendeel van de wijzigingen betreft een verduidelijking van een bestaande eis. Bombs Away werkt voor 90% al volgens deze eisen maar zal de komende maand een aantal nieuwe eisen (o.a. de nieuwe naamgevingen) doorvoeren.