Explosieve Paaseieren
De Tweede Wereldoorlog begon in 1940 voor Nederland twee dagen voor Pinksteren. In februari 1942 werd alvast de foto voor de kerstkaart van het VJ-7 Squadron gemaakt. En wat heeft Pasen met de Tweede Wereldoorlog te maken? Als je er op gaat letten blijken eieren een terugkerend thema te zijn!
Eihandgranaten
Eén van de zestien hoofdsoorten conventionele explosieven (CE) is de hoofdsoort ‘handgranaten’. Deze CE zijn speciaal ontwikkeld om met de hand te kunnen werpen. Dit is in tegenstelling tot de hoofdsoort ‘geweergranaten’, die met een geweer verschoten moeten worden. Duitse handgranaten kom je tegen in de bronnen als steelhandgranaten, maar ook als eihandgranaten. Deze CE hebben, je raad het al, de vorm van een ei. Goed opletten dus met eieren zoeken dit weekend! De Duitse Eihandgranate Model 39 was een fragmentatie handgranaat uit 1939. Na activatie ging de handgranaat, afhankelijk van de toegepaste ontstekingsinrichting, ofwel direct af ofwel met enige vertraging.
Exploding Eggs
Exploderende eieren? Op 21 feb 1944 werd Coevorden gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers. In de bronnen van de Amerikaanse luchtmacht werd gemeld dat ze exploding eggs meegenomen hadden aan boord. Hiermee werden niet letterlijk eieren bedoeld, maar de explosieve bommenlast aan boord, zoals in onderstaande afbeelding.
– Tekst gaat verder onder de afbeelding –
Foto boven: een voorbeeld van een ‘paasei’ speciaal voor Hitler. De mannen van een 8th Army Air Force Fighter Station wilden Hitler laten weten dat ze hem niet vergeten waren. Op de achterkant van de foto werd naar Hitler gerefereerd als ‘Old Schickelgruber’. Schicklgruber was de naam van Adolf Hitlers oma. Hitlers vader was de onwettige zoon van Maria Anna Schicklgruber. Hij nam later de achternaam Hitler aan.
Paaseieren voor Hitler
Op 10 maart 1945 werden twee Amerikaanse soldaten gefotografeerd, zie omslagfoto. Ze hadden gekscherend een mandje met granaten bij zich. Op het bord bij het mandje stond “Easter Eggs for Hitler” geschreven (paaseieren voor Hitler). Technical Sergeant William E. Thomas en Private First Class Joseph Jackson hadden deze gulle gift voorbereid. Op de granaten zelf stond de daadwerkelijke – sarcastische – boodschap: “Happy Easter Adolph”.
Ook bij de Royal Canadian Air Force konden ze wel lachen om dergelijke humor. Om hun 200e vlucht te “vieren” bereidden de mannen van het 424 ‘Tiger’ Squadron een gigantisch paasei voor. Ze vlogen in een Britse Lancaster bommenwerper. Dit toestel vervoerde een 4.000 lbs cookie bom. Op de bom was een tijger getekend die uit een paasei kroop. Op 21 maart 1945 moest dit paaseitje afgeworpen worden op de olieraffinaderij te Hemmingstedt, Duitsland.
Bekijk hier de ingekleurde versie van de foto van het 4.000 lbs ‘paasei’.
Voor meer informatie over de werkzaamheden van Bombs Away kunt u contact opnemen.
Bron omslagfoto: National Archives 111-SC-202330.
Bron foto ‘paasei’: Bombs Away B.V. bedrijfsarchief
Tekst: Leoniek Vrielink MA, historicus Bombs Away B.V.