Hans trekt volle zalen
Op uitnodiging van Heemkundekring Rosmalen heeft Hans op 9 april 2019 een presentatie gehouden over de explosievenopsporing in Nederland. Hij heeft het publiek meegenomen langs alle stappen van de opsporing naar conventionele explosieven (CE) uit de Tweede Wereldoorlog, van het historisch vooronderzoek tot de vernietiging van CE door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Zijn enthousiaste verhaal, toegelicht met verschillende voorbeelden uit de praktijk, wist alle aanwezigen te boeien.
Volle zaal
Ruim voor aanvang bleek dat er veel interesse was voor de lezing. De zaal van de historische vereniging in Perron 3 was te klein voor het aantal geïnteresseerden. Uiteindelijk heeft een vijftigtal personen de lezing kunnen bijwonen. Voor een volle zaal begon de lezing met een introductie over Bombs Away en de werkzaamheden die wij uitvoeren. Het historisch vooronderzoek, de Projectgebonden Risicoanalyses en de advieswerkzaamheden kwamen uitgebreid aan bod.
– Tekst gaat verder onder de afbeelding –
Foto boven: Hans Smulders van Bombs Away aan het woord in Perron 3
Oorlog in Rosmalen en Den Bosch
Na de aftrap heeft Hans het publiek verteld over de verschillende stappen van de explosievenopsporing. De nadruk lag hierbij vooral op Den Bosch en Rosmalen vanwege de locatie van de lezing en het aanwezige publiek. Als eerste werden de werkzaamheden van het historisch vooronderzoek toegelicht met veel kaartmateriaal. Van de 53rd Welsh Division werden kaarten getoond uit The National Archives waarop doelen stonden aangegeven. Deze doelen moest de artillerie beschieten voorafgaand aan het oprukken van de infanterie. Ook kreeg het publiek een aantal luchtfoto’s van Rosmalen te zien. Op deze luchtfoto’s was de Rode Kruistrein bij station Rosmalen duidelijk zichtbaar en waren sporen van stellingen en loopgraven duidelijk waarneembaar.
– Tekst gaat verder onder de afbeeldingen –
Afbeelding boven: getoond kaartmateriaal tijdens de lezing. Defence Overprint van het geallieerde leger. Strategische punten en Duitse militaire aanwezigheid werden op de kaart aangegeven.
Afbeelding boven: Shooting Plan van 53rd Welsh Division. Hierop stonden de mikpunten van de geallieerde artillerie aangegeven.
Vervolgstappen explosievenopsporing
Vervolgens ging Hans dieper in op de verschillende detectietechnieken, waarbij hij het verschil uitlegde tussen oppervlaktedetectie en dieptedetectie. Ook de verschillende mogelijkheden voor detectie op landbodem en op waterbodem werden gedeeld. Voorbeelden uit de praktijk toonden hoe detectieopstellingen eruitzien. Uit de praktijk bleek dat het soms ook nodig is om met de beschikbare middelen te improviseren.
Explosief beeldmateriaal
Als afsluiter had Hans voor het publiek een aantal foto’s en filmpjes in petto van het vernietigen van munitie op de Oirschotse heide, bij Rijsenhout en in de Noord-Hollandse duinen. De beelden maakten flink indruk en lieten duidelijk het belang van de explosievenopsporing zien. Na een aantal vragen kreeg Hans van de Heemkundekring een bedankje voor zijn lezing.
Lezing gemist?
Vanwege de grote belangstelling komt er nog een tweede lezing! Deze staat gepland op dinsdag 21 mei 2019. Meldt u voor 15 mei aan voor de tweede lezing door te mailen naar heemkundekring@kpnmail.nl.
Wilt u meer weten over Bombs Away en onze werkzaamheden? Neem gerust contact op.
Beeldmateriaal: Bombs Away B.V.
Tekst: Bas van Wiggen MA, historicus Bombs Away B.V.