Het einde van de Japanse vloot

Het einde van de Japanse vloot

75 jaar geleden klonken er nog steeds de motoren van bommenwerpers boven de Stille Oceaan, al was de oorlog in Europa op 28 juli 1945 al maanden voorbij. Maar niet alleen vliegtuigen werden massaal ingezet in deze laatste weken van de oorlog. Amerikaanse oorlogsschepen bombardeerden op 14 en 15 juli Kamaishi en Muroran, twee belangrijke centra in de Japanse ijzer- en staalindustrie. Ze vormden de eerste in een reeks bombardementen op het Japanse vasteland die uitgevoerd werd met schepen in plaats van vliegtuigen.

Het Japanse slagschip Hyuga werd tijdens de aanval op Kure geraakt door tien bommen en zonk enkele dagen later.

Zeemansgraf voor de Japanse vloot

De stad Kure deed tijdens de oorlog dienst als Japans grootste marinehaven. Al in maart 1945 kwam Kure in het vizier van het Amerikaanse leger, maar het zou tot eind juni duren voor de zware bombardementen op de stad van start gingen. Op 1 juli vernietigden B-29 bommenwerpers veertig procent van Kure. Ongeveer drie weken later, op 24 juli, begon de laatste aanval op de stad, die vier dagen zou duren.

De Amerikaanse Third Fleet zette de aanval op Kure met bommen, raketten en torpedo’s, waarbij al een deel van de Japanse vloot ernstig beschadigd werd of zelfs zonk. Het Japanse vlaggenschip, de Oyodo, was hier een van. Het weer de volgende dagen was echter zo slecht dat de aanval gestaakt moest worden tot 28 juli. Op die dag werd de rest van de Japanse schepen nabij Kure uitgeschakeld.

Admiraal William Halsey, de bevelhebber van de Third Fleet in de Stille Oceaan, telde in zijn memoires de schade op: van de twaalf Japanse slagschepen in de volledige vloot voer er na 28 juli nog maar één, al was deze wel beschadigd. Hetzelfde gold voor vijf van de 25 vliegdekschepen en twee van de achttien grote kruisers. Van de 22 kleine kruisers voeren er nog slechts twee. Maar de Japanse jagers hadden de grootste klap gekregen. Er waren nog maar 42 van de 177 jagers over, al konden slechts vijf volledig operationeel genoemd worden.

Afgeworpen bommen boven Kure. Deze foto komt uit de Bombs Away collectie.

40.000 ton

Een adempauze zat er voor Japan niet meer in. Tegelijkertijd met de vernietiging van de Japanse vloot bombardeerden vliegtuigen van Amerikaanse maar ook Britse vliegdekschepen en eilandbasissen dag na dag Japanse havens, vliegvelden, fabrieken en andere doelen. De schade was enorm. Tijdens de hele maand juli wierpen de Amerikaanse B-29’s in totaal zo’n 40.000 ton afwerpmunitie af. Osaka en Nagoya alleen al werden op 24 juli gebombardeerd door 625 B-29’s. Hoeveel Japanners omkwamen tijdens de luchtaanvallen is onbekend, omdat ook een deel van de administratie over huisvesting in vlammen was opgegaan. De Japanse overheid kwam in 1949 zelf naar buiten met 323.495 doden.

 

Neem gerust contact met ons op als u geïnteresseerd bent in onze werkzaamheden.

Luchtfoto’s afkomstig uit de Bombs Away collectie. Afbeelding van de Hyuga: Wikipedia (Flickr Commons, San Diego Air & Space Museum)
Tekst: Kimberley Eeftink MA, Bombs Away B.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *