Japan in de houdgreep

Japan in de houdgreep

Met het aanbreken van augustus ving 75 jaar geleden ook de laatste maand van de Tweede Wereldoorlog aan. Eind juli hadden de geallieerde landen Japan een ultimatum voorgelegd: of het land gaf zich onvoorwaardelijk over, of het kon “prompte en volledige vernietiging” verwachten. Japan ging hier niet op in.

Toyama vernietigd

In de nacht van 1 op 2 augustus voerde de Amerikaanse luchtmacht een grootschalige aanval uit op vijf Japanse steden: Toyama, Hachioji, Nagaoka, Mito en Kawasaki. In totaal werden er 820 B-29 Superfortress bommenwerpers ingezet. Samen wierpen ze meer dan zes en een half duizend ton aan bommen af. Van de 820 Superfortresses, hadden er 173 de stad Toyama als doelwit.

Alle doelwitten van het bombardement op Toyama. Het omcirkelde gebied in de rechterbovenhoek werd volledig gebombardeerd.

Toyama, gelegen aan de Japanse westkust, speelde tijdens de oorlog een aanzienlijke rol in de aluminium- en staalnijverheid en de productie van kogellagers. De stad werd bijna volledig van de kaart geveegd door het bombardement. Toyama kreeg zo de twijfelachtige eer de zwaarst gebombardeerde Japanse stad te zijn tot dan toe.

Operation Starvation

Een dag later, op 3 augustus, haalde het Amerikaanse leger een andere overwinning op Japan binnen: de blokkade van elke belangrijke Japanse haven was volledig. Ook in deze operatie, Operation Starvation, speelden de B-29 Superfortresses een belangrijke rol.

In april 1945 kreeg de 313th Bombardment Wing de opdracht om via de lucht mijnen in zee af te werpen. De B-29’s voerden deze missies ’s nachts uit. De toestellen vlogen alleen en op beperkte hoogte, en hun piloten hadden op voorhand training gehad in het lossen van mijnen in de zee. Afgeremd met parachutes zouden de mijnen daarna in het water terecht komen.

Exact 75 jaar geleden gaf de Amerikaanse overheid aan dat Japan volledig geblokkeerd was: de duizenden zeemijnen betekende een blokkade die alle belangrijke Japanse havens onbruikbaar maakte. Ook in verschillende zeestraten werden mijnen gelegd, zodat de meeste zeeroutes ook onbevaarbaar werden. Tot het einde van de oorlog was de blokkade een stok in de wielen van de Japanse oorlogslogistiek en troepenverplaatsing.

Verwoesting in Toyama.

Wat betreft de schade die veroorzaakt werd in vergelijking met de kostprijs van Operation Starvation, toonden de mijnen zich efficiënter dan de inzet van onderzeeërs of de grootschalige strategische bombardementen op Japan. In totaal werden er 12.135 mijnen in zee geworpen. Na de oorlog gingen er stemmen op dat de Japanse overgave ook op deze manier afgedwongen had kunnen worden, als het Amerikaanse leger eerder gestart was met Operation Starvation.

 

Neem gerust contact met ons op als u geïnteresseerd bent in onze werkzaamheden.

Luchtfoto’s afkomstig uit de Bombs Away collectie. Afbeelding van de vernieling in Toyama: Wikipedia.
Tekst: Kimberley Eeftink MA, Bombs Away B.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *