“De bloedige demagoog: Hitler is dood.”
Zo kondigde de communistische krant De Waarheid op 2 mei 1945 de dood van Hitler aan. Op 30 april 1945 maakte Adolf Hitler een einde aan zijn leven door een cyanidepil in te nemen en zichzelf door het hoofd te schieten met een pistool. Zijn dood betekende echter niet direct het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Zijn opvolger Großadmiral Karl Dönitz ondertekende pas op 7 mei 1945 de capitulatie van nazi-Duitsland.
De Sovjets komen eraan
Begin 1945 was nazi-Duitsland op militair gebied totaal ingestort. Polen was in handen gevallen van de Sovjets en in het westen stonden de geallieerde eenheden in het Ruhrgebied. Hitler had zich op 16 januari 1945 teruggetrokken in de Führerbunker in Berlijn. Op 21 april 1945 had het Rode Leger de buitenwijken van Berlijn bereikt en het zou niet lang meer duren of Berlijn zou in de handen van de Sovjet-Unie vallen. Twee dagen later was Berlijn geheel door het Rode Leger omsingeld. Op 29 april 1945 hadden Sovjeteenheden het Potsdamer Platz al bereikt en bevonden zich daarmee op een afstand van circa één kilometer van Hitlers bunker. De snelle opmars van de Sovjets en het feit dat Reichsführer-SS Heinrich Himmler vredesonderhandelingen was gestart achter zijn rug met de geallieerden hadden Hitler ertoe geleid zelfmoord te willen plegen.
Een zelfgekozen dood
Kort na middernacht op 29 april 1944 trouwde Hitler met zijn vriendin Eva Braun in de Führerbunker. Hierna legde hij zijn testament vast. Later die dag had Hitler te horen gekregen dat Benito Mussolini op 28 april 1945 geëxecuteerd was door Italiaanse partizanen. De lichamen van Mussolini en zijn maîtresse Clara Petacci waren vervolgens ondersteboven opgehangen bij een tankstation in Milaan. Deze gebeurtenis heeft vermoedelijk bijgedragen aan Hitlers keuze om niet handen te willen vallen van de Sovjets. Van zijn dokter kreeg Hitler een aantal cyanidepillen waarmee hij van plan was om zelfmoord te plegen. Toen hij echter van Himmlers verraad had gehoord ging hij twijfelen aan de effectiviteit van de pillen. Hij gaf het bevel om een van de pillen uit te testen op zijn hond Blondi. De hond stierf onmiddellijk. In de middag van 30 april 1945 maakten Adolf Hitler en Eva Braun een einde aan hun leven.
Wat gebeurde er met hun lichamen?
Het is onduidelijk wat er met de lichamen van Adolf Hitler en Eva Braun is gebeurd. De meest gangbare theorie is dat de lichamen met benzine in een kuil verbrand werden. De Sovjets zouden twee lichamen kort hierna hebben gevonden, waarvan één lichaam waarschijnlijk Hitler was. Op de lichamen werd beslag gelegd. De lichamen werden daarna herhaaldelijk begraven en opgegraven door de Sovjets. Uiteindelijk zouden de lichamen bij een nieuw gebouw van de SMERSJ, een Sovjet-organisatie voor contraspionage, in Magdeburg in Oost-Duitsland begraven worden. Toen het gebouw werd overdragen aan Oost-Duitsland, zouden de lichamen door KGB in 1970 zijn opgegraven. Vervolgens zouden de lichamen opnieuw verbrand worden en zou de as in de Elbe worden verstrooid.
De complottheorieën
Het bovengenoemde scenario blijkt niet voor iedereen even waarschijnlijk. Er gaan nu nog steeds alternatieve theorieën rond over wat er met Hitler zou zijn gebeurd na de Tweede Wereldoorlog. Zo bestaan er geruchten dat Hitler de Tweede Wereldoorlog had overleefd en ontsnapt was naar Zuid-Amerika of Antarctica. De oorsprong van deze theorieën begon al kort nadat de Tweede Wereldoorlog in Europa was geëindigd. Tijdens de conferentie van Potsdam in de zomer van 1945 werd Jozef Stalin gevraagd hoe Adolf Hitler was gestorven, waarop hij had geantwoord dat ‘hij nu in Spanje of Argentinië leefde’. De schimmigheid waarmee de dood van Hitler was omhuld zorgde direct voor verwarring en onrust. Deze verwarring leeft tegenwoordig nog steeds door in allerhande en vaak absurde complottheorieën.
Leestip
Ontsnapt uit de Führerbunker – Luc Vanhixe
Door Marieke de Klein