Hiroshima, eerste slachtoffer van de atoombom
De atoombom die op 6 augustus de Japanse stad Hiroshima verwoestte, was het resultaat van een jarenlange geheime operatie, het Manhattanproject. Op 11 mei 1945 werd er een lijst opgesteld met mogelijke doelwitten voor de atoombom. Naast Kyoto, Niigata, Yokohama en Kokura stond ook Hiroshima op deze lijst. Een week later kwamen er enkele B-29’s aan op de basis op Tinian, een eiland van Micronesië. De toestellen waren speciaal uitgerust voor toekomstige missies met atoombommen.
De exacte dag van de aanval stond nog niet vast, maar wel wie de B-29 zou besturen: Paul Tibbets. Hij vernoemde het toestel naar zijn moeder, Enola Gay. Tibbets voerde vanaf 23 juli 1945 zes vluchten uit in de buurt van de basis, waarbij telkens een testbom afgeworpen werd. Rond dezelfde tijd werden Kyoto en Yokohama van de lijst geschrapt, en Nagasaki als mogelijk doelwit toegevoegd. De 4,400 kg zware uraniumbom werd Little Boy gedoopt. Op 5 augustus werd er de dag erna goed weer voorspeld boven Hiroshima.
Hibakusha
De Enola Gay, bestuurd door Tibbets, wierp Little Boy af boven het centrum van Hiroshima om 8.15 uur in de ochtend van 6 augustus 1945. Het duurde ongeveer 44 seconden voor de bom de juiste hoogte bereikte en ontplofte, zo’n 580 meter boven Shima Hospital.
Tussen 70.000 en 80.000 mensen kwamen onmiddellijk om het leven. Ongeveer hetzelfde aantal werd verwond. Tegen het einde van het jaar zou het aantal doden al verdubbeld zijn. De slachtoffers kregen als naam hibakusha, of ‘persoon die door een bom aangetast is’. Hoeveel mensen er te maken kregen met stralingsziekte, is moeilijk na te gaan.
Maanlandschap
Yoko Ota was een Japanse schrijver die de atoombom overleefde. Ze schreef over de ontploffing: “Ik kon niet begrijpen waarom onze omgeving in een seconde zo veel veranderd was. Ik dacht dat het misschien ging over iets dat niets te maken had met de oorlog – de ineenstorting van de aarde die plaats zou vinden tijdens het einde van de wereld.”
Ongeveer 70 procent van de hele stad werd verwoest, door de bom en de vuurstorm die erop volgde. Twee dagen na de bom voorspelde Dr. Harold Jacobsen, een wetenschapper die werkte aan het Manhattanproject, dat Hiroshima’s verwoeste centrum nog zeker 70 jaar dood zou blijven, “niet veel anders dan onze opvatting van de maan.”
Voor een filmpje van de NOS over de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, kunt u deze link volgen.
Neem gerust contact met ons op als u geïnteresseerd bent in onze werkzaamheden.
Afbeelding van modern Hiroshima: Pexels. Overige afbeeldingen: World War II Database (https://ww2db.com/credits.php). Tekst: Kimberley Eeftink MA, Bombs Away B.V.