Bombardement op Berlijn 16 Februari 1944

bombardement op Berlijn

Bombardement op Berlijn 16 Februari 1944

In de nacht van 15 op 16 februari 1944, nu 80 jaar geleden, dat het bombardement op Berlijn plaatsvond. Hierbij wierpen 891 bommenwerpers van Bomber Command van de RAF zo’n 2.643 ton aan bommen op Berlijn af.

Het bombardement op Berlijn

Uit de Night Bomb Raid Sheets van de Bomber Command, onderdeel van de Britse RAF, blijkt dat de bombardementen op Berlijn van 15/16 februari 1944 werden uitgevoerd door 561 Lancaster, 314 Halifax en 16 Mosquito bommenwerpers. Er werden 4000, 2000, 1000 en 500 lb. brisantbommen afgeworpen. Daarnaast wierpen de bommenwerpers vele brandbommen af op de hoofdstad van het Derde Rijk. Het was die nacht bewolkt en het zicht vanuit de vliegtuigen was niet goed. Ondanks deze omstandigheden werden belangrijke centra van de oorlogsindustrie geraakt, waaronder het Siemenstadt gebied, waarvan het centrum en het zuidwestelijke deel de meest schade opliepen. Ook de Daimler-Benz Werke, stadsdeel Kreuzberg werden getroffen en Charlottenburg stond in brand. Om de Duitse Luftwaffe af te leiden vlogen er ook 24 Lancasters naar Frankfurt an der Oder, maar deze afleidingsmissie slaagde niet. Uiteindelijk zouden deze nacht 43 van de bommenwerpers verloren gaan. Het ging om 26 Lancasters en 17 Halifaxes, 4,8 procent van de vloot van die nacht.

De operatie

De aanval op Berlijn was onderdeel van de RAF-operatie ‘De slag om Berlijn’, die van november 1943 tot maart 1944 duurde. Het doel van deze operatie was het verslaan van Nazi Duitsland door middel vele en zware bombardementen in een korte tijd. Chief Marshal Sir Arthur Harris, Air Officer Commanding-in-Chief van Bomber Command, geloofde dat “We can wreck Berlin from end to end if the USAAF [De Amerikaanse luchtmacht] come in with us. It will cost us between 400 and 500 aircraft. It will cost Germany the war“. De USAAF zou wegens grote verliezen bij een eerdere operatie echter niet meedoen aan de Slag om Berlijn. Naast Berlijn werden ook andere doelen in Duitsland aangevallen in het kader van deze operatie, om op die manier de Duitse verdediging over het land verspreid te houden.

Verliezen

Van alle aanvallen op Berlijn die tussen november 1943 en maart 1944 plaatsvonden, gingen 492 van de toestellen van de RAF met bemanning verloren. Van de bemanningen van deze toestellen sneuvelden er circa 2690 en nog eens circa 1000 man werd na noodlandingen in vijandelijk gebied krijgsgevangen gemaakt. Daarnaast raakten nog eens 954 toestellen tijdens de missies (zwaar) beschadigd. Het totale verliespercentage van de RAF lag voor de Slag om Berlijn op 5.8%, terwijl voor de RAF een verlies van 5.0% het maximale acceptabele was. Duitsland werd, ondanks dat het veel schade aan de oorlogsindustrie en de Luftwaffe opliep, door de aanvallen op Berlijn niet verslagen. Hoewel het aantal doden en gewonden in Berlijn in de duizenden liep en honderdduizenden mensen hun huis verloren, brak de moraal van de inwoners van Berlijn niet. Strategisch gezien was de Slag om Berlijn geen complete mislukking voor de geallieerden: het bracht de oorlog naar Duitsland en legde druk op de verdediging van het land. Toch wordt door de zware verliezen en het niet behalen van het doel van de operatie de Slag om Berlijn door de meeste historici niet als een succes beschouwd.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *