Bombardement op Coevorden

Vandaag 75 jaar geleden: Bombardement op Coevorden

Coevorden, een leuke en vooral rustige provinciestad aan de Duitse grens. Op 10 mei 1940 merkten de inwoners van Coevorden gelijk dat de oorlog begonnen was. Vanuit het Duitse dorpje Laar trokken Duitse troepen om 3:55 uur de Nederlandse grens over en stonden direct op het grondgebied van de gemeente Coevorden. De stad lag meteen onder Duits artillerievuur. Ongeveer vier jaar later, op 21 februari 1944, kreeg de stad het nog zwaarder te verduren. Vandaag is het 75 jaar geleden dat de ‘Ganzenstad’ door Amerikaanse bommenwerpers werd gebombardeerd.

Amerikaanse luchtaanval

Op 20 februari 1944 waren diverse Amerikaanse bommenwerpereenheden met The Big Week begonnen. Deze week zou de Amerikaanse luchtmacht elke dag industrie in het Derde Rijk bombarderen.

Het was de tweede dag van The Big Week, ongeveer kwart voor drie, toen 34 Amerikaanse B-17 bommenwerpers hun bommenlast afwierpen boven de gemeente Coevorden. Deze toestellen kwamen van een bombardement uit Duitsland en hadden nog bommen ‘over’. Coevorden was een gelegenheidsdoel, ook wel Target of Opportunity (T/O) genaamd. 142 brisantbommen van 500 lbs en 648 brandbommen van elk 100 lbs konden er ondanks de eerdere aanval op Duitsland nog boven Coevorden afgeworpen worden.

Doelwit

Coevorden was voor de Amerikaanse luchtmacht een relevant doelwit, zeker in het kader van The Big Week. Coevorden was namelijk een industrierijke stad in Duitse handen. De Centrale Coöperatie Aardappelmeelfabriek, de Houtgasgeneratorfabriek (Strocartonfabriek), N.V. Handelsmaatschappij ‘De Twee Provinciën’, garage Juurlink en Houthandel Drents-Overijsselse Houthandel behoorden tot het doelwit.

Daarnaast was het voor de geallieerde luchtmacht altijd relevant om spoorlijnen en – knooppunten aan te vallen. Het vervoer en de bevoorrading van Duitse troepen vond hoofdzakelijk per spoor plaats. Door spoorlijnen te beschadigen of te vernietigen lag het Duitse transport in ieder geval (tijdelijk) stil. De Amerikaanse piloten in de B-17 bommenwerpers kozen er die dag voor om het restant van de bommen af te werpen boven de spoorlijnen naar Zwolle en naar Bentheim.

Schade

Er waren twee voltreffers op de Houtgasgeneratorfabriek, die daardoor volledig werd verwoest. De voltreffer op de Aardappelmeelfabriek zorgde ervoor dat de fabriek gedeeltelijk verwoest werd. Ook twee boerderijen raakten zwaar beschadigd en meerdere woningen hadden oorlogsschade opgelopen. Naast schade aan gebouwen was er ook veel menselijk leed. Zeven doden waren te betreuren en twaalf personen waren gewond geraakt. De slachtoffers zullen vanavond eervol worden herdacht in Coevorden.

 

Tekst: Leoniek Vrielink MA, historicus Bombs Away B.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *