Italië 2 mei 1944

B-24 bommenwerper

Luchtaanvallen op 2 mei 1944

Precies 75 jaar geleden vielen zo’n 250 Amerikaanse B-26 en A-20 bommenwerpers van IX Bomber Command (USAAF) spoorrangeerterreinen in West-Europa aan. Ruim 400 P-47’s en P-51’s jachtvliegtuigen van de 9th Air Force vielen op hun beurt vliegvelden en spoorrangeerterreinen aan in Frankrijk, België en Nederland. Nog eens een vijftigtal B-24 bommenwerpers van 2nd Bombardment Division (USAAF) viel een aantal vijandelijke V-wapen lanceerbases aan in het gebied Pas-de-Calais in Noordwest Frankrijk.

Noord-Italië

Terwijl deze grote groepen (jacht)bommenwerpers werden ingezet om de vijandelijke doelen te bestoken in het bezette deel van West-Europa, werd op hetzelfde moment ook een flinke Amerikaanse luchtarmada op de been gebracht om doelen in Noord-Italië aan te vallen. Vanwege het slechte weer moesten echter 300 B-17 en B-24 bommenwerpers van 15th Air Force hun missie vroegtijdig afbreken. Zo’n 250 B-24’s (15th Air Force) vielen rangeerterreinen in Castel Maggiore en Parma aan, maar ook de haveninstallaties in La Spezia en spoorbruggen in Faenza en Orbetello werden belaagd.

Rangeerterrein van Castel Maggiore

Het doelwit voor de 343rd, 344th, 345th en 415th Squadrons, behorende tot de 98th Bombardment Group (H) op deze dag, bestond uit het rangeerterrein van Castel Maggiore, in de provincie Bologna. Het doel van deze aanval was om de militaire bevoorradingslijnen lopende vanuit Zuid-Duitsland naar het frontgebied in Midden-Italië op een aantal belangrijke punten te verstoren, zoals rangeerterreinen bij Bolzano en andere Italiaanse steden en dorpen op de route. Een dag eerder – op 1 mei 1944 – was het rangeerterrein van Castel Maggiore al gebombardeerd. Waarschijnlijk had dit niet het gewenste resultaat gehad, aangezien dit doelwit ook de dag erna op het lijstje stond.

Op 2 mei 1944 stegen vanaf het vliegveld Lecce in Zuid-Italië negen B-24’s van 343rd Squadron, tien B-24’s van 344th Squadron, negen B-24’s van 345th Squadron en negen B-24’s van 415th Squadron op. Er werd koers gezet via San Pancrazio, San Vito di Normanni en Molinello naar Castel Maggiore. Ieder toestel had vijf 1.000 lbs. GP vliegtuigbommen, met 0.10 seconden vertragingsontsteker in de neus en 0.01 seconden vertragingsontsteker in de staart, aan boord.

Alternatief doelwit

Door slecht zicht vanwege laaghangende mist boven het doelwit week 343rd Squadron uit naar het nabijgelegen Bologna om aldaar het rangeerterrein ten noordwesten van de stad te bombarderen. Waargenomen werd dat er grote rookontwikkeling ontstond nabij een opslagloods. Andere toestellen zagen hun bommen neerkomen op wegen, kruispunten, in een nabijgelegen rivier en bij boerderijen.

Primaire doelwit getroffen?

Toestellen van 344th Squadron vielen het rangeerterrein te Castel Maggiore wel aan, ondanks de zware mist boven het doelwit. Waargenomen werd dat de bommen in een veld naast het rangeerterrein insloegen en dat een olieopslag of een munitieopslag getroffen werd. Ook 345th Squadron viel het doelwit aan. De meeste toestellen konden echter niet waarnemen of ze het doelwit hadden getroffen. Enkele bemanningen konden wel resultaten van hun bomafworp waarnemen; ook hun bommen vielen in velden naast het rangeerterrein. De B-24 van piloot 1st Lt. Robert Milan plaatste daarentegen wel twee voltreffers op het spoor.

De B-24’s van 415th Squadron vielen op hun beurt het hoofddoel te Castel Maggiore aan. Zo raakten de bommen afgeworpen door het toestel onder leiding van piloot 2nd Lt. A.H. Darilek het spoor en een gebouw, wat vermoedelijk het station was. De meeste toestellen van 415th Squadron konden door de laaghangende mist niet de resultaten van hun bomafworp waarnemen.

Gevolgen

Na de bombardement vloog de Bomb Group terug naar de basis te Lecce. Er waren geen toestellen verloren gegaan. Of de aanval het gewenste effect heeft gehad is niet duidelijk. Regelmatig worden in de omgeving van Bologna en Castel Maggiore blindgangers van vliegtuigbommen aangetroffen. In april 2018 werd nabij het rangeerterrein en station te Bologna een blindganger van een vliegtuigbom aangetroffen. Zo’n 10.000 inwoners werden voor het onschadelijk maken van de blindganger geëvacueerd. De meest recente vondst vond plaats op 5 september 2018 toen een blindganger van een 500 lbs (AN-M64) GP vliegtuigbom onschadelijk werd gemaakt te Pianoro, een dorpje ten zuiden van Bologna.

 

Neem gerust contact met ons op als u geïnteresseerd bent in onze werkzaamheden.

Omslagfoto: een B-24 Liberator bommenwerper van 415th Bombardment Squadron. Bron: Bedrijfsarchief Bombs Away B.V.
Tekst: drs. Thierry van den Berg, Bombs Away B.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *